Werk & Passie: Heero en tot 10 tellen.
Veel werk in onze samenleving wordt verzet door mensen die dat doen met passie. Zo iemand is Heero, de mascotte van SC Heerenveen. Na al 13 jaar onder meer die rol te hebben vervuld als vrijwilliger trad hij in maart 2009 in dienst als schilder.
Tijdens de coronacrisis vond echter een aantal incidenten plaats, waarbij de gemoederen snel en hoog opliepen. Dat zie je wel vaker, zeker wanneer werk meer is dan broodwinning. Van die confrontaties en incidenten werd geen aantekening gemaakt. Een schriftelijke waarschuwing aan Heero bleef uit. Ook dat zie je wel vaker gebeuren.
Wat minder begrijpelijk is, is dat er van de vervolggesprekken evenmin een verslag of bevestiging (in de vorm van een brief of mail) gemaakt werd. In het 2e gesprek, kort na het 1e gesprek,) werd Heero voor twee weken vrijgesteld van werk, waarna een 3e gesprek volgde met de clubleiding.
Dat gesprek nam Heero heimelijk op. Kennelijk was dat de druppel die de emmer deed overlopen, want diezelfde dag nog liet de HR-manager per mail weten dat de club hoe dan ook niet verder wilde met Heero. Zelfs ontslag op staande voet was overwogen. De dag daarop volgde een voorstel en concept vaststellingsovereenkomst.
Omdat partijen er niet uitkwamen, stapte de werkgever naar de rechter en vroeg om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Allereerst omdat Heero verwijtbaar had gehandeld en anders wel vanwege de verstoord geraakte arbeidsrelatie. Heero zou gedreigd hebben, Heero weigerde structureel het (werkgevers)gezag te accepteren. Ook zou hij op onacceptabele wijze omgaan met collega’s.
Inmiddels weten we hoe de rechtszaak afliep. Heero mag blijven, ook al was de rechter kritisch over Heero’s gedrag en gedreig. Het werd de clubleiding echter aangerekend dat Heero hiervoor niet duidelijk (en dus schriftelijk) was gewaarschuwd. Dat er niets was vastgelegd over de vervolggesprekken, maakte de zaak er voor de club niet beter op. De conclusie van de clubleiding om niet verder te willen, werd bovendien te snel getrokken.
Conflicten op en over het werk -zeker wanneer werk meer is dan broodwinning- zijn voor alle betrokkenen heftig. Voor werkgevers blijft het devies: tel tot tenminste tien.
Wilt u meer weten hoe het zit met het opnemen van gesprekken? Hoe gaat u om met verbale agressie en dreigementen van medewerkers? Hoe en wat kunt, mag en moet u dan doen?
U mag en kan mij altijd bellen of mailen. Heijltjes Advocaten, Ruud de Quay, telefoon 024-3222255, email dequay@heijltjes.nl