Zijn er fiscale gevolgen als ik mijn huidige kantoorpand laat verbouwen tot appartementen?

De verbouwing van kantoorpand tot appartementen kan gevolgen hebben voor de btw. Indien u voornemens bent om uw kantoorpand te laten verbouwen tot appartementen is het verstandig om de btw gevolgen vooraf in kaart te brengen.

 

Heeft u bij de aanschaf van het kantoorpand btw in aftrek gebracht en bevindt het kantoorpand zich nog in de herzieningsperiode (d.w.z. binnen 9 jaar na het jaar van aanschaf)? Of heeft er in de afgelopen 10 jaar een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden, zodat er in wezen nieuwbouw is ontstaan? Dan kan het zijn  dat een gedeelte van de afgetrokken voorbelasting direct terugbetaald moet worden op grond van de herzieningsregels. Dit is bijvoorbeeld het geval indien u van plan bent om de appartementen te gaan verhuren. De verhuur van appartementen is namelijk vrijgesteld van btw, tenzij er sprake is van de verhuur van onroerende zaken in het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar slechts een korte periode verblijven.  

 

Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat de btw op de verbouwingskosten niet aftrekbaar is, wanneer de appartementen vrijgesteld van btw verhuurd gaan worden.

Meer weten? U wordt graag verder geholpen door: